Vuohenmaidosta valmistuu luonnonkosmetiikkaa pienessä Kauvatsan kylässä

Vuohelma on kauvatsalainen luonnonkosmetiikkayritys, jonka pääraaka-aine tuotteissa on vuohenmaito

Lähdetään virtuaalimatkalle Kauvatsan maalaiskylään. Täältä maalaisidyllistä löytyy pihapiiri, jossa on keltainen puurakennus. Puurakennuksen sisällä on pöytä. Pöydälle on katettu erilaisia maustekippoja sekä suurempi kulho, jossa aineita sekoitetaan keskenään. Tuoksu on hurmaava. Valmisteilla ei ole kuitenkaan minkään sortin ateriaa, vaan luonnonkosmetiikkaa - tuotteisiin tulee vuohenmaitoa sekä muutamaa muuta ainesta. Jokaisen tuotteen ainesosaluettelo, eli INCI-lista, on kuitenkin minimaalisen lyhyt. Täällä saippuatehdas saa ihan uuden muodon mielessäni. Valmistuneet saippuapalat, kasvovoiteet ja shampoopalat saavat mm. kukan ja sydämen muotoja - tämä on käsityötä ja samalla taidetta. 


Petra Juvela on tämän pienen ja idyllisen tehtaan pyörittämisen pääroolissa. Haastattelimme Petraa jakaaksemme kaikille teille luonnonkosmetiikkaan, kotimaisiin tuotteisiin ja lähituotantoon hurahtaneille lukijoillemme.Kerro vähän Kauvatsasta? Millainen kylä se on? Ja millaista on olla yrittäjä Kauvatsalla?

Kauvatsa on noin 900 asukkaan vireä kylä Satakunnassa, noin 50 kilometriä Porista. Meillä on täällä hyvin palveluja, kuten kyläkauppa, jossa on myös Postin palvelupiste, apteekki, Gulfin huoltoasema, kesäaikaan toimiva ravintola ja Uula-maalien valmistus ja tehtaanmyymälä. Kesäisin on useita tapahtumia. Niistä kuuluisimmat ovat Kauvatsa-päivä ja mopokarnevaali. Kesäisin saamme tänne myös paljon vapaa-ajan asukkaita. Pyöritän Vuohelman toimintaa maatilallamme ja minulla on verkkokauppa. Kivijalkamyymälää Vuohelmalla ei ole, mutta Vuohelman tuotteita on hyvä valikoima saatavilla kyläkaupassamme. 


Mikä sai sinut aloittamaan oman yritystoiminnan eli mistä lähti liikkeelle Vuohelman tarina?

Olen koko aikuisikäni edustanut opiskelun tai työn ohella jotakin kosmetiikkasarjaa. Minusta oli ihana pitää kosmetiikkakutsuja, saada paketti kotiin ja jakaa tuotteita eteenpäin. Omien lisääntyneiden iho-ongelmien myötä noin kolmekymppisenä, siirryin luonnonkosmetiikkasarjan edustajaksi. Edustajan tehtäviin sai hyvän koulutuksen, joten tietämys ihonhoidosta ja kosmetiikan ainesosista syveni. Mielessäni alkoi kyteä ajatus ihonhoitotuotteiden valmistamisesta itse kaupalliseen levitykseen - olin tehnyt jo omaan käyttöön tuotteita, mutta askel kaupalliseen toimintaan tuntui vielä kaukaiselta.


Otollinen ja ainutlaatuinen tilaisuus tuli kohdalle, kun noormarkkulainen Alajärven tila ilmoitti keväällä 2016, että myy kehittämänsä vuohenmaitokosmetiikan reseptit. Olin käyttänyt tämän pienen merkin kosmetiikkatuotteita aiemmin ja todennut ne erittäin hyviksi ja hoitaviksi, joten siinä kohtaa ainoa oikea ratkaisu oli tarttua tilaisuuteen ja ostaa reseptiikka, jolla pääsisi alkuun. Matka on tuosta ajasta jatkunut omalla Vuohelman tuotemerkillä reseptejä kehittäen sekä uusia tuotteita suunnitellen.
 

Mikä pienyrittäjyydessä on parasta?

Siitä saatava vastapaino palkkatyölle. Se, että saa kehittää itse omaa tomintaa ja oppia koko ajan uusia asioita. Se, että verkostoituessa tapaa uusia ihania ihmisiä.


Mikä on pahinta/haastavinta?

Haastavaa on se, ettei aikaa ole tarpeeksi toiminnan kehittämiseen. Tekemistä olisi vaikka kuinka!


Mitkä olisi vinkkisi omaa yritystä aloitteleville yrittäjille? 

Suunnittele toimintasi hyvin, vaikkapa toimintasuunnitelma tekemällä. Käytä hyväksesi yritysneuvontaa. Varo, ettei toiminta lähde heti alussa rönsyilemään liikaa; vasta toiminnan kehittyessä saat selkeämmän kuvan, mihin suuntaan kannattaa mennä ja mihin keskittyä.


Mikä tuotteissasi on parasta? 

Se, että ne on tehty lähellä kuluttajaa sekä se, että suuri osa raaka-aineista on myös lähituotantoa. Tuotteissa ei ole mitään ylimääräistä, vain oikeita, hoitavia raaka-aineita.


Mikä on mukavin muistosi asiakkaisiin liittyen?

Kohtaamiset tapahtumissa ja palautteiden saaminen: sekä ruusut että risut ovat tervetulleita, jotta tietää mihin suuntaan on menossa.


Uskotko että koronalla on vaikutuksia sinun yritystoimintaasi? Millaisia?

Tuntuu, että verkkokauppa on ainakin hetkellisesti piristynyt; ihmisillä on enemmän aikaa istua tietokoneen ääressä eivätkä he mielellään liiku kivijalkakaupoissa. Loppuvuodesta ihmisillä saattaa olla lomautusten ym. johdosta vähemmän rahaa käytettävissä, jolloin esim. kosmetiikasta saatetaan nipistää.


Millainen olisi paras mahdollinen kauppapaikka yrittäjän näkökulmasta ja mitä odotat yhteistyöstä Nearbyn kanssa?

Pienelle tuotemerkille paras paikka on mielestäni hyvin markkinoitu verkkokauppa, jossa kulut pysyvät kohtuullisella tasolla - ja nimenomaan kotimaiseen tuotantoon ja luonnollisuuteen panostava verkkokauppa. Verkkokauppa, jossa on kattavasti monen eri tuoteryhmän tuotteita, palvelee hyvin asiakasta - saa kerralla usean asian hoidettua. Odotan yhteistyöltä Nearbyn kanssa sitä, että molempien tunnettuus nousee, Vuohelman tunnettuuden toivon nousevan nimenomaan pääkaupunkiseudulla.  Kiitos Petralle haastattelusta! 
Vuohelman luonnonkosmetiikka on käsintehtyä

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.