4 näkökulmaa suomalaisten tuotteiden hinnoista

 

"Miksi tämä suomalainen tuote maksaa näin paljon? Ulkomainen tuote on paljon halvempi."

Suomalaisen tuotteen ostaminen on valinta. Suomalainen tuote on usein kalliimpi kuin samantyylinen tuote esimerkiksi Kiinassa valmistettuna. Miksi siis valita kalliimpi tuote, kun halvemmallakin kerta saa?


Ennen kuin lähden blogin syvimpiin syövereihin haluan muistuttaa, että kaikilla oma taloustilanne ei aina anna vaihtoehtoja ostaa uutena vain suomalaisia tuotteita. Joskus kyse on kuitenkin myös kulutustottumuksistamme. Oikeasti saatamme käyttää saman määrän rahaa useisiin halpoihin vaihtoehtoihin kuin yhteen suomalaiseen laadukkaaseen tuotteeseen olisi kulunut rahaa. Silloin kun on mahdollista valita, kannattaa valita se paras vaihtoehto. 


Tässä blogissa keskitytään kolmeen kysymykseen:

  1. Mikä merkitys on sillä, että tuote on suomalainen?
  2. Miksi suomalainen tuote maksaa enemmän, vaikka se tulee läheltä?
  3. Tarkoittaako korkea hinta automaattisesti laatua ja takaa samalla suomalaisuuden?

Mikä merkitys on suomalaisella tuotteella?


Itse ostan mieluiten suomalaisia tuotteita siksi, että tällainen kulutusvalinta on eniten arvojeni mukaista. Haluan tehdä vastuullisen kulutusvalinnan, jonka tuotannosta tiedän mahdollisimman paljon. 


Haluan tukea lähituotantoa. Kun ostan lähellä tuotetun tuotteen, ostokseni eivät kerrytä niin paljon hallaa ympäristölle, kun tuotetta ei kuljeteta maan ääristä minulle. Ostaessasi suomalaisen tuotteen, teen siis yleensä vastuullisemman valinnan kuin tilatessani tuotteen ulkomailta joltain suurelta toimittajalta. Suomalaisen tuotteen reitti Suomessa asuvalle kuluttajalle on yleensä hyvin lyhyt – joko yrittäjä myy tuotteensa itse kuluttajalle tai sitten jälleenmyyjän kautta.


Lyhyt reitti kuluttajalle helpottaa myös tuotteen valmistusolosuhteiden selvittämistä. Ainakin itse haluan tietää mahdollisimman tarkasti, mistä tuotteeni on peräisin. Lyhyt reitti kuluttajalle vähentää myös tuotteen hinnan jakavia tahoja. Tällöin tuotteen tekijän on parempi mahdollisuus saada itsellensä työstä riittävä korvaus ilman, että tuotteen kate jakautuu useiden eri tahojen välillä.


Haluan myös tukea suomalaista yrittäjyyttä. Pidän siitä, että maksan tuotteen verorahat valtiolle, jonka siipien alla elän.


Suomessa tuotteiden valmistamiseen liittyy myös paljon säädöksiä ja lakeja. Suomessa yrittäjän on otettava nämä asiat huomioon. Tämän tiedostaessa, minulla on kevyempi olo ostaa suomalaisia tuotteita kuin niitä tuotteita, joiden valmistusprosessin säädöksiä en tunne.

Miksi suomalainen tuote maksaa enemmän?


Tavaralla ja palveluilla on hintansa. Meillä Suomessa on tietynlainen hintataso, jossa elämme. Jotta yrittäjä saa oman toimeentulonsa, tulee hänen tuotteetkin hinnoitella oikein.


Kahden euron villasukilla ei makseta edes materiaalikuluja. Miksi maksamme helposti asiantuntijatyöstä 100 e / tunti, mutta järkytymme, kun käsityönä valmistettu tuote maksaa satoja euroja?


Koska usein asioita on helpompi hahmotta konkretian kautta, otetaan pieni laskuesimerkki: Otetaan tässä esimerkiksi yksi käsityönä valmistettu tuote, joka maksaa verkkokaupassa ja jälleenmyyjien kivijaloissa 20 euroa.


Tuotteen hinta sisältää suunnittelun, materiaalikustannukset, yrittäjän ”palkan” (josta vähennetään vielä omat tuloverot ja muut kulut kuten kirjanpito, vakuutukset, myynti- ja markkinointi, työtilan kulut, verkkokaupan kulut ja muut juoksevat kulut), jälleenmyyjän osuuden, pakkausmateriaalit ja arvonlisäveron.


Mikäli itse myisin tämän tuotteen, en yrittäjänä saisi tästä tuotteesta ikinä 20 euroa itselleni. Maksan hinnasta ensin 24 % arvonlisäveron, joka on 3,87 euroa. Tämän jälkeen vähennän hinnasta materiaali- ja pakkauskustannukset, jotka olisi tässä tuotteessa noin 2,5 euroa (alv 0). Tämän jälkeen rahaa on jäljellä 13,63 euroa. Tästä summasta vähennän vielä muut kulut ja lopuksi verot. Lopullista tuloa minulle jäisi tuotteesta noin 8 euroa. 


Yleensä itsekin kuluttajana unohdan tuotetta ostaessani, että maksan tuotteesta ensinnäkin suoraan 24 % arvonlisäveroa (mikäli yritys on siis arvonlisävelvollinen). Sen lisäksi maksan käytetyistä materiaaleista eli periaattessa maksan sille yritykselle, joka on myynyt yrittäjälle materiaalit. Loput maksan yrittäjälle, joista hän kattaa muut kulut ja maksaa veroa vielä valtiolle. En siis anna rahojani vaan yrittäjälle.


Tässä vaiheessa toivon, että ensi kerralla, kun menet sisustuskauppaan ja näet käsin kuvioidun lautasen viidellä eurolla, pohdit, mitä tästä jää valmistajalle käteen?

Onko kallis tuote automaattisesti laadukas?


On hyvin tärkeää muistaa, että korkea hinta ei kuitenkaan aina takaa laatua.


Monet suomalaiset yrittäjät kuitenkin satsaavat materiaaleihin, jolloin käytetyt materiaalit ovat yleensä vastuullisesti valittuja. Tällöin tuotteet ovat usein myös laadukkaampia. Tämä ei tietenkään ole itsestäänselvyys, eli kuluttajan on aina hyvä tarkistaa, millaisia materiaaleja tuotteissa on käytetty.


Mitä laadukkaampia materiaaleja tuotteessa käyttää, sitä kalliimpi tuotteesta yleensä tulee. Lisäksi se, että tuote tuotetaan vaikka käsityönä luo tuotteille lisää hintaa, mutta samalla myös varmistaa sen, että joku henkilö on tarkistanut tuotteen laadun samalla, kun tuotetta on tehty. Korkea hinta ei kuitenkaan koskaan ole suoraan verrannollinen laatuun. Laadun ratkaisee muut tekijät.


Suomalaista designia on siirrytty valmistamaan paljon myös ulkomaille. En suoraan väitä tai voikaan väittää, että ulkomailla samoista kriteereistä ei pidetä kiinni, mutta sen voin sanoa, että ei tuotetta voi kutsua tällöin enää suomalaiseksi. Usein tällaisissa tilanteissa on kyse myös säästöistä tuotannossa.


On siis eri asia puhua suomalaisesta designista kuin suomalaisista tuotteista.

Meillä voit luottaa suomalaisuuteen 


Meillä Kaarnavilla.fi-verkkokaupassa kaikki tuotteet ovat suomalaisia eli ne on tehty täällä Suomessa, lähellä meitä. Pääosa tuotteista on tehty käsityönä. Tuotteet ovat tarkasti valittu ja niiden laadunvalvonnasta pidetään tarkasti kiinni. Voit aina palauttaa tai reklamoida tuotteesta, jonka laatuun et ole tyytyväinen.


Meillä pidetään kiinni suomalaisuuden lisäksi muista arvoistamme, kuten luonnonläheisyydestä ja laadukkuudesta.


Meille nämä asiat ovat todella tärkeitä. Entä sinulle?


- Rakkaudella Päivi / Kaarnavilla.fi:n yrittäjä

 



Asiasanat: Suomalainen tuotanto / Suomalainen työ / Suomalaiset tuotteet / Tuotteiden hinnoittelu / Suomen hintataso / Suomalainen käsityö / käsityön arvostus / käsityön hinta/ hinnoittelu

Takaisin blogiin